III. BKMS odbył się

24 - 25 listopada 2015 r.

na Stadionie Energa Gdańsk

PRELEGENCI

Zmień język

        Urszula Somow jest dietetykiem sportowym.

 

Pasję do sportu i zdrowego odżywiania łączy w codziennej pracy dietetyka, współpracując z zawodnikami na wszystkich szczeblach treningu. Miała przyjemność współpracować m.in. z kadrą narodową sztangistek, szermierzy, a obecnie wspomaga najbardziej utytułowany polski klub siatkarski PGE Skrę Bełchatów.

Podczas pracy z pacjentem stawia na racjonalonść i indywidualizację zaleceń dietetycznych. Jest zdania, że nie ma uniwersalnej diety dla wszystkich, ale zasady takie jak sezonowość, czy używanie wysokiej jakości produktów naturalnych przy ograniczeniu żywności wysokoprzetworzonej powinny obowiązywać każdego. Uważa, że dieta jest nieodłącznym elementem treningu, ale należy traktować ją znacznie szerzej niż tylko pomoc w zwiększaniu możliwości wysiłkowych oraz element regeneracji. Jedzenie pełni bowiem wiele funkcji emocjonalnych i społecznych, które mogą znacząco wpływać na psychikę zawodnika.

Niesamowitą ilość praktycznej wiedzy kulinarnej oraz pozytywną energię do działania Pani Urszula czerpie współpracując z Fundacją „Szkoła na Widelcu“, walczącą o poprawę jakości żywienia dzieci w Polsce. To właśnie praca w Fundacji, której założycielem jest znany kucharz Grzgorz Łapanowski, pomaga jej nabyć doświadczenie w organizacji i wdrażniu żywienia zbiorowego, które sprawdza się w pracy z drużynami lub grupami sportowców. Ponadto uniwersalne zasady promowane przez członków Fundacji powinny wpisywać się z styl życia każdego z nas.